Romy Willems

Collega Romy Willems in de schijnwerpers

jeroen van nerven Nieuws

Deze maand versterkt onze collega Romy ons team alweer zeven jaar. Een scherp oog voor detail en haar talent om complexe informatie te vertalen naar sprekende en begrijpelijke beelden kenmerken haar. Als artdirector, grafisch ontwerper en illustrator werkt Romy voor verschillende opdrachtgevers. Van Akwa GGZ, Rijkswaterstaat en V&VN tot HEYDAY en onderwijsorganisaties als stichting ATOS en HAN University of Applied Sciences. Romy vertelt over haar expertise, de afgelopen zeven jaar binnen ons team en wat haar aanspreekt in het vak.

Hoe kwam je na je studie terecht in het werkveld?

“Zo’n zeven jaar geleden studeerde ik af als grafisch ontwerper aan St. Joost School of Arts & Design”, vertelt Romy. “Dit is een kunstacademie met vestigingen in Breda en ‘s-Hertogenbosch. Tijdens mijn studie ontdekte ik dat illustreren en het maken van grafische ontwerpen me aanspreken. Daarom zocht ik na het behalen van mijn diploma naar een bureau waar ik beide vormen kon combineren. Ik stuurde een open sollicitatie naar Illustration Ink, een van de merken van Cre-Aid. Hier startte ik als grafisch ontwerper en illustrator. Inmiddels ben ik naast deze rollen ook verantwoordelijk voor het creatieve en conceptuele aspect van opdrachten in de rol van artdirector.”

Grafisch ontwerp en illustratie zijn vormen van visuele communicatie. Grafisch ontwerp gaat met name over het creëren van visuele communicatie die een verhaal of boodschap overbrengt of aanzet tot actie. Denk aan een logo en huisstijl of aan het ontwerp van flyers, websites en andere middelen. Illustratie is een artistieke vorm waarbij we verhalen of boodschappen visueel maken door middel van (digitale) illustraties. Deze illustraties kunnen op zichzelf staan of onderdeel zijn van bijvoorbeeld een visualisatie of animatievideo.

Van complexe inhoud naar een sterk beeld, hoe pak jij dat aan?

“Mijn expertise is het terugbrengen van complexe informatie naar de kern. Dat doe ik door de opdrachtgever goed uit te vragen, me te verdiepen in de organisatie en zo de essentie uit een verhaal of boodschap te halen. Daarbij is het essentieel om verder te kijken dan de vraag van de klant en op conceptueel vlak mee te denken. En te begrijpen dat termen zoals eigenaarschap voor de ene organisatie een andere lading hebben dan voor de andere. Door me eerst volledig te verdiepen in de opdrachtgever, kom ik vervolgens tot de kern. Deze informatie vertaal ik naar een passend middel, zoals een visualisatie, een interactief en strak opgemaakt document of een serie illustraties.”

“Voor stichting ATOS vertaalde ik haar beleidsplan en jaarverslag naar aantrekkelijke, interactieve documenten en een sprekende visualisatie. Ook voor haar school IKC ‘t Holthuus maakte ik een visualisatie op basis van het IKC-schoolplan. Mijn collega’s ontwikkelden de visualisaties voor de andere scholen IKC de Regenboog en IKC De Tichelaar. Elke visualisatie is uitgewerkt in een illustratiestijl die past bij dat IKC. Vanuit onze andere merken Cre-Aid Concepts en Cre-Aid Design vertaalde ik voor de VNG een grote hoeveelheid informatie over de Cao Gemeenten naar een toegankelijk, interactief document. Dankzij het ontwerp en de opzet klik je gemakkelijk door het document heen. Ook navigeer je vanuit de inhoudsopgave direct naar het hoofdstuk dat je zoekt. Voor Plus Taxaties ontwikkelde ik een volledig nieuwe huisstijl en visuele identiteit op basis van het merkverhaal en de kernactiviteiten van de organisatie.”

Romy tijdens haar eerste illustratieopdracht op locatie voor Rijkswaterstaat in 2016.

Wat spreek je aan in jouw werk?

“Onze opdrachtgevers en opdrachten zijn erg uiteenlopend. Daardoor is elk product dat we samen ontwikkelen uniek en op maat gemaakt. Het geeft me voldoening om vanuit een enorme hoeveelheid tekstuele informatie uiteindelijk een aantrekkelijk en helder resultaat neer te zetten. Bij elk project zijn verschillende collega’s betrokken, bijvoorbeeld in de rol van projectmanager, illustrator, tekstschrijver of animator.”

“Voor de producten die we ontwikkelen vanuit Illustration Ink, gebruiken we verschillende illustratiestijlen. In overleg met de opdrachtgever bepalen we welke stijl het beste past bij de vraag en het DNA van de organisatie. Zo ontwierp ik voor het Preventieprogramma 2019-2022 van ZonMw een visualisatie in flat design, een kleurrijke en vrij minimalistische stijl. In de visualisatie van het beleidsplan van stichting ATOS paste ik verschillende structuren toe in de illustraties. Het liefst gebruik ik diverse kleuren, structuren en details om mijn ontwerpen tot leven te brengen.”

Kun je meer vertellen over het team?

“Hoewel er de afgelopen zeven jaar af en toe wisselingen waren in ons team, blijft de hechte band tussen collega’s bestaan. Daar werken we samen hard aan. Zo delen we regelmatig geleerde lessen, valkuilen en leerprocessen met elkaar. Ook leren we elkaar na werktijd beter kennen tijdens gezellige borrels. Het afgelopen jaar brachten we met het team zelfs een midweek door in de Belgische Ardennen. Daardoor merk je dat we optimaal op elkaar ingespeeld raken. Ik vind het gaaf om te zien dat onze expertises goed op elkaar aansluiten en dat we de ruimte krijgen om onze talenten steeds verder te ontwikkelen.”