Covid-19 visual scholen

Zo maak je COVID-19 richtlijnen helder en inzichtelijk

jeroen van nerven Nieuws

De huidige situatie brengt veel veranderingen en ontwikkelingen met zich mee. We moeten snel en vaak schakelen, onze manier van werken bijsturen en processen aanpassen. Het intern delen van deze ontwikkelingen is absoluut een uitdaging wanneer je te maken hebt met veel afdelingen en medewerkers en/of wanneer er binnen jouw organisatie verschillende talen worden gesproken. Hoe maak je informatie en richtlijnen voor iedereen helder en inzichtelijk? Hoe garandeer je dat iedereen zich betrokken voelt en weet waar hij of zij aan toe is?

Belangrijke informatie visualiseren

Met visualisaties kom je snel tot de kern van je verhaal. Ze geven (complexe) informatie overzichtelijk weer, waardoor jij deze gemakkelijk intern of extern deelt. We nemen namelijk liever en beter informatie tot ons door middel van beelden, dan door het lezen van lange stukken tekst. Visualisaties zorgen ervoor dat iedereen, ongeacht de kennis over een onderwerp, de informatie begrijpt. Zo krijg je controle over jouw informatie en de manier waarop je deze overdraagt aan bijvoorbeeld jouw medewerkers.  Juist in deze tijd is dit ontzettend belangrijk. Denk aan het communiceren van belangrijke maatregelen omtrent COVID-19, waar jouw medewerkers van op de hoogte moeten zijn.

Wat maakt een goede visualisatie?

Niet iedere visualisatie is per definitie een goede visualisatie. In ons artikel ‘Zo zet je een Infographic effectief in’ leggen we uit hoe onze hersenen informatie verwerken. Onze hersenen kunnen een maximumcapaciteit aan beeld- en geluid opnemen. Daarom is het belangrijk om in een visualisatie alleen de kern van jouw verhaal te verwerken, zodat de kijker zoveel mogelijk informatie tot zich neemt. Ook de combinatie van illustraties en teksten helpt daarbij. We leren en onthouden informatie het beste door het zien van beelden, niet door het lezen van teksten.

Er is een scala aan mogelijkheden om jouw boodschap of verhaal te visualiseren, afhankelijk van jouw doel. Zo kun je medewerkers betrekken bij zaken die hen aangaan, zoals de provincie Gelderland dat bijvoorbeeld doet door middel van een visualisatie van haar matching proces. Ook met behulp van een animatievideo zorg je ervoor dat je medewerkers betrekt bij belangrijke interne ontwikkelingen. In deze voorbeelden zie je dat beeld en tekst elkaar ondersteunen, maar dat beelden de hoofdrol spelen.

COVID-19 visualisatie

Een gepersonaliseerde visualisatie voor jouw organisatie

Momenteel werken we veel vanuit huis en zijn we minder fysiek bij elkaar, maar het moment dat we weer naar ons werk mogen komt dichterbij. Zo openden onder andere basisscholen weer hun deuren. Ook middelbare scholen zijn druk met de voorbereidingen voor de heropening. Hoe zorg je dat jouw medewerkers of leerlingen op jouw school op de hoogte zijn van de richtlijnen die daar gelden, zodat je veiligheid en gezondheid voorop stelt? Visualiseren helpt je wederom bij het helder en inzichtelijk maken van deze richtlijnen. Met visualisaties zorg je ervoor dat de boodschap in alle talen en voor iedereen duidelijk is. Daarom creëerden wij een universele visualisatie over richtlijnen met betrekking tot COVID-19, die je hierboven kunt bekijken. We personaliseren hem op basis van jouw organisatie door richtlijnen toe te voegen of weg te laten. Je deelt hem gemakkelijk online met al jouw medewerkers of leerlingen. Ook kun je hem uitprinten en ophangen binnen jouw school of werkomgeving. 

Bronnen
http://www.brainrules.net/pdf/brainrules_summaries.pdf
Nine Ways to Reduce Cognitive Load in Multimedia Learning