Provincie Gelderland Wonen

Zo krijg je meer grip op big data

jeroen van nerven Nieuws

Dankzij technologische ontwikkelingen is big data tegenwoordig steeds meer én sneller beschikbaar. Voor veel bedrijven is het interessant om big data te verzamelen. Het biedt de mogelijkheid tot kansen en inzichten. Met behulp van big data zie je bijvoorbeeld waar de interesses van jouw klanten liggen. Vervolgens kun je daar als bedrijf goed op inspelen en klanten bieden waar zij behoefte aan hebben. Maar, hoe meer data er vrijkomt, hoe moeilijker het is om daar grip op te krijgen. In dit artikel leggen we je uit waarom big data belangrijk is en hoe je grip krijgt op al die informatie.

De voordelen van big data voor jou

Big data bestaat uit een enorme hoeveelheid ongestructureerde informatie die constant verandert en wordt aangevuld. Voorbeelden van big data zijn gegevens over ziekteverschijnselen bij mensen of dieren, informatie over internetgebruik en informatie uit leeromgevingen. Big data is vaak zo omvangrijk, dat het noodzakelijk is om de data te ordenen en te analyseren om er als bedrijf profijt van te hebben. Maar op het moment dat je als organisatie grip hebt op je data, kun je er voordelen uit halen. Het geeft je de mogelijkheid om verbanden te zien tussen gebeurtenissen en personen, je diensten te verbeteren of om een goede concurrentieanalyse uit te voeren.

Wageningen Research

Van overvloed naar overzicht

Om een overzicht te creëren van de opgeslagen big data, ga je aan de slag met technologieën en visualisaties. Hoe vindt het proces van overvloed aan informatie tot aan een duidelijke visualisatie plaats? En welke tools heb je hiervoor nodig?

Met behulp van handige tools of technologie kun je complexe big data analyseren. Denk bijvoorbeeld aan de statistieken van social media kanalen, Google Analytics of het open-source platform Hadoop. Deze maken het mogelijk om ruwe gegevens te verzamelen, te organiseren en om te zetten in betekenisvolle informatie. Informatie in de vorm van tabellen, grafieken of handige overzichten. 

Big data is voor bedrijven en organisaties in verschillende branches interessant. Onderwijsorganisaties kunnen bijvoorbeeld hun digitale leeromgeving analyseren, om inzicht te krijgen in het gedrag of de cijfers van hun leerlingen. Data scientists kunnen big data gebruiken om fraude te bestrijden en overheidsinstanties om de verkeersveiligheid in Nederland te verbeteren.

Analyses in beeld

Jouw big data is omgezet naar betekenisvolle informatie, dat is mooi. Om deze data nog overzichtelijker in beeld te brengen of gemakkelijker te delen met betrokkenen, partners of medewerkers, kun je de informatie vertalen naar beeld. Denk aan een toegankelijke visualisatie of infographic, een dashboard of zelfs een animatievideo. 

  1. Visualisaties en Infographics: de combinatie van beelden, illustraties, tekst en grafieken geeft informatie stapsgewijs en op een toegankelijke wijze weer. 
  1. Dashboarding: in een dashboard breng je informatie visueel in beeld, in de vorm van grafieken en diagrammen. Illustraties en andere beelden kunnen deze informatie ondersteunen. De informatie in een dashboard geeft je bijvoorbeeld inzicht in de stand van zaken van je organisatie en je doelstellingen. 
  1. Animatievideos: De bewegende fragmenten, audio en tekst leggen complexe informatie helder uit. daardoor is een animatievideo een perfecte manier om jouw boodschap effectief te communiceren. Ook kun je deze vorm gemakkelijk delen via je website, social media kanalen of in je nieuwsbrief.